Pokročilé metody detekce kontury srdečních buněk

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá pokročilými metodami detekce kontur srdečních buněk a měření jejich kontrakce. V úvodní teoretické části práce jsou popsány druhy konfokálních mikroskopů, které se používají pro snímání biologických vzorků. Následuje kapitola věnovaná metodám segmentace srdečních buněk, kde jsme seznámeni s běžně užívanými přístupy. Nejpoužívanější metody segmentace jsou aktivní kontury a matematická morfologie, kterým se věnuje podstatná část práce a blíže nás s těmito přístupy seznamuje. Díky těmto metodám jsme schopni v obrazových datech přesně detekovat požadované prvky a měřit jejich změnu plochy v čase. Nabyté teoretické znalosti nám slouží pro praktickou realizaci metod v programovém prostředí MATLAB.
This thesis focuses on advanced methods of detecting contours of the cardiac cells and measuring their contraction. The theoretical section describes the types of confocal microscopes, which are used for capturing biological samples. The following chapter is devoted to the methods of cardiac cells segmentation, where we are introduced to the generally applied approaches. The most widely spread methods of segmentation are active contours and mathematical morphology, which are the crucial topics of this thesis. Thanks to the those methods we are able in the visual data to accurately detect required elements and measure their surface chnage in time. Acquired theoretical knowledge leads us to the practical realization of the methods in MATLAB.
Description
Citation
SPÍCHALOVÁ, B. Pokročilé metody detekce kontury srdečních buněk [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaromír Hubálek, Ph.D. (místopředseda) RNDr. Petr Fuchs, Ph.D. (člen) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (člen) Ing. Helena Škutková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-10
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Dr. Fuchs položil otázku proč v jedné kopii práce chybí kapitola číslo dvě a dále z jaké literatury studentka čerpala při studiu parciálních derivací a co znamená termín pentadiagonální matice. Ing. Škutková se dotázala zda studentka naprogramovala metodu aktivních kontur samostatně či využila implementovaných funkcí prostředí Matlab. Studentka odpověla na otázky oponenta i členů komise a obhájila diplomovou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO