Syntéza kvantových teček pro detekci proteinů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá syntézou kvantových bodiek (QDs) pre detekciu proteínov. Je rozdelená na tri hlavné časti. V prvej je písané o teórií samotných QDs, ich syntézach, funkcionalizácií, interakciách, aplikáciách v medicíne. V experimentálnej časti boli syntetizované CdTe/ZnS QDs s jadrami modifikovanými glutathionom (GSH), na ktoré sa v ďalšom kroku naviazali biomolekuly BSA a IgG pomocou crosslinkerov EDC, NHS a CDI. Výsledné látky boli v poslednej časti charakterizované fluorescenčnou spektroskopiou a kapilárnou elektroforézou. Výsledky ukazujú závislosť intenzity fluorescencie QDs na pH prostredí, koncentrácií BSA a koncentrácií IgG pri použití rôznych crosslinkerov.
This thesis is focused on synthesis of quantum dots (QDs) for protein detection. It comprises three parts. The first part summaries the theory of QDs, their synthesis, functionalization, interactions and applications in medicine. In the second part synthesis of CdTe/ZnS core/shell QDs modified by glutathione (GSH) is described, followed by the conjugation with biomolecules BSA and IgG. Several coupling agents such as EDC with NHS and CDI were used. In the last part, the final products were characterized by fluorescence spectroscopy and capillary electrophoresis. The results show the dependence of the fluorescence intensity of the QDs on pH range, concentration of BSA and IgG concentrations using different crosslinkers.
Description
Citation
ŠIBÍKOVÁ, A. Syntéza kvantových teček pro detekci proteinů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. RNDr. Jaromír Baštinec, CSc. (místopředseda) Ing. Robert Vích, DrSc. (člen) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (člen) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (člen) Ing. Helena Škutková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-09
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Dr. Fuch požádal o vysvětlení průběhu grafu zhášení QDs. Dr. Odstrčilík se dotázal proč jsou v daném grafu dvě úsečky. Ing. Škutková se dotázala, proč studentka u grafu nepoužila testy linearity. Studentka odpověděla na otázky oponenta i členů komise a obhájila diplomovou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO