Tepelný komfort a jeho stanovení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce shrnuje problematiku termoregulace u člověka a jejího měření se zaměřením na metodu nepřímé kalorimetrie v klidových podmínkách při rozdílných okolních teplotách a při fyzické zátěži. Dále seznamuje s problematikou tepelného komfortu u člověka a s metodikou jeho sledování pomocí tepelné figuríny. Popisuje PowerCube Ergo (Ganshorn, Německo) a Cardiovit AT-104 (Schiller, Švýcarsko), což jsou diagnostické přístroje, sloužící ke spiro-ergometrickému měření. Seznamuje s možnostmi exportu dat. Navrhuje protokol měření parametrů termoregulace pro menší skupinu dobrovolníků, podle kterého je realizována praktická část. Dle stejného protokolu je sledován tepelný komfort tepelného manekýna na spolupracujícím pracovišti. Pro získaná data je vytvořena aplikace v programovém prostředí MATLAB, umožňující přehlednou analýzu záznamů měření. V závěru jsou získaná data vyhodnocena a diskutována.
This paper summarizes the problems of human thermoregulation and its measurement, with a focus on the method of indirect calorimetry in resting conditions at different ambient temperatures and during physical activity. It also introduces the issue of human thermal comfort and the methodology of its monitoring using thermal manikin. It describes PowerCube Ergo (Ganshorn, Germany) and Cardiovit AT-104 (Schiller, Switzerland), the diagnostic devices used to spiro-ergometry measurements. It introduces the options to export data. The work proposes the protocol for measuring the thermoregulation of the small group of volunteers, which is realized by the practical part. According to the same protocol is monitored thermal comfort of the thermal manikin. In MATLAB is created the application, allowing clear analysis of measurement records. The data are evaluated and discussed.
Description
Citation
ŽÁKOVÁ, M. Tepelný komfort a jeho stanovení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaromír Hubálek, Ph.D. (místopředseda) RNDr. Petr Fuchs, Ph.D. (člen) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (člen) Ing. Helena Škutková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-09
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Dr. Fuch položil otázky jak funguje použitý tepelný model manekýna a jaké statistické testy studentka použila při hodnocení práce. Doc. Hubálek se dotázal zda práce zohledňuje i vnější pocitové vlivy prostředí na tepelný komfort, dále k jakým dalším aplikacím lze výsledky využít a proč studentka nepracuje ve větší míře se zahraniční literaturou. Studentka odpověděla na otázky oponenta i členů komise a obhájila diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO