Funkcionalizace zlatých nanočástic pro zobrazování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práca sa zaoberá syntézou zlatých nanočastíc s následnou funkcionalizáciou povrchu tak, aby boli vhodné pre in vitro zobrazovanie. Z tohto hľadiska musia zlaté nanočastice vykazovať výhodné optické vlastnosti, vysokú stabilitu, monodisperzitu a hlavne by nemali javiť známky cytotoxicity. K dosiahnutiu stanovených požiadavok bola prevedená syntéza sférických zlatých nanočastíc na základe Turkevichovej metódy a modifikácia povrchu pomocou glutatiónu a polyetylénglykolu. K charakterizácií nanočastíc boli využité analýzy ako SEM, DLS, UV-VIS a Zeta potenciál. Výsledné nanočastice boli podrobené testu toxicity s využitím MTT na bunkovej kultúre HEK 293.
The diploma thesis deals with synthesis of gold nanoparticles and their surface functionalization suitable for in vitro imaging. In this view there are requirements for optical properties such as stability, monodispersity and no presence of cytotocxicity. In order to fulfill these demands the synthesis by Turkevich method with surface modification by glutathione and polytethylenglycol was performed. Analytical methods such as DLS, SEM and Zeta potential measurement were utilized to characterize the physical and chemical properties of synthesized gold nanoparticles. Finally, MTT assay was performed to evaluate toxicity of gold nanoparticles using HEK 293 cell line.
Description
Citation
JAKUBECHOVÁ, J. Funkcionalizace zlatých nanočástic pro zobrazování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaromír Hubálek, Ph.D. (místopředseda) RNDr. Petr Fuchs, Ph.D. (člen) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (člen) Ing. Helena Škutková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-09
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Odstrčilík se dotázal čím je způsoben posun absorbčního maxima nanočástic a co je to MTT test. Doc. Hubálek na rozdíly mezi prezentovanými a v práci uvedenými hodnotami Zeta potenciálu. Dále jaké má rozlišení použitý elektronový mikroskop, čím jsou způsobeny rozdíly naměřených velikostí SEM a DLS a proč je i po modifikaci nanočástic jejich potenciál záporný. Doc. Rozman se dotázal na počet literárních zdrojů v práci - zda je studentka skutečně použila. Studentka odpověděla na otázky členů komise i oponenta a obhájila diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO