Roštový kotel s přirozenou cirkulací na spalování směsi dřeva a hnědého uhlí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá konstrukčním a výpočtovým návrhem kotle na spalování dřeva a hnědého uhlí v poměru (30/70-uhlí), o výkonu 50 t/h, parametry výstupní páry p=7,5 MPa, t=480 °C a teplotou napájecí vody 105 °C. Jedná se o kotel s přirozenou cirkulací vody výparnými plochami. V návrhu jsou nejdříve provedeny stechiometrické výpočty a entalpické výpočty vzduchu a spalin. Dále je vypočítána tepelná bilance, ztráty kotle a stanovena tepelná účinnost. Následuje návrh spalovací komory a určí se rozměry tahů. V poslední části se kontroluje celková tepelná bilance. Součástí práce je výkresová dokumentace parního kotle.
The work deals with the constructional and calculation design of the boiler for burning wood and combustion coal in scale (30/70-coal), in load 50 t/h, parameters of steam output p=7,5 MPa, t=480 °C and a temperature of feed water 105 °C. It is a boiler with natural water circulation by evaporation surfaces. In proposal first steichiometric calculations and enthalpic calculations of air and flue gas are performed. Then it is calculated heat balance, the boiler losses and the thermal efficiency is determined. After designing the combustion chamber and dimensions of pulls are determined. In last chapter the overall energy balance are checked. Drawing documentation of steam boiler is a part of the work.
Description
Citation
LAUŠ, L. Roštový kotel s přirozenou cirkulací na spalování směsi dřeva a hnědého uhlí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (předseda) prof. Ing. Pavel Noskievič, CSc. (místopředseda) Ing. Bedřich Heinze (člen) Ing. Mirko Hudeček, CSc. (člen) prof. Ing. František Hrdlička, CSc. (člen) prof. Ing. Pavel Kolat, DrSc. (člen) Ing. Alojz Boko (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO