Využití nanočástic a nanovláken s aktivní složkou pro kosmetické aplikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá využitím nanočástic a nanovláken s aktivní složkou pro kosmetické aplikace. Teoretická část je zaměřena na vlivy UV záření na kůži a látky, které jsou používány k fotoprotekci kůže. Dále byly charakterizovány materiály a postupy používané k přípravě nanočástic a nanovláken pro enkapsulaci aktivních látek. Experimentální část se zabývá přípravou liposomů a marinosomů s aktivní látkou. U těchto částic byla sledována velikost, stabilita měřená pomocí zeta potenciálu a také dlouhodobá stabilita jak samotných částic, tak částic v modelových prostředích. Nakonec byly provedeny pilotní experimenty optimalizace přípravy nanovláken pomocí elektrospiningu.
Presented bachelor thesis is focused on application of nanoparticles and nanofibers with active compound in cosmetics. The theoretical part is aimed at effect of UV radiation on the skin and compounds that are used in photo protection of the skin. The materials and methods used in nanoparticle and nanofiber preparing were characterized. The experimental part deals with preparing of liposomes and marinosomes with active compound. Particles size, stability measured using zeta potential and stability in model environment were observed. Finally, pilot experiments of optimization of nanofibers preparation using electrospinning were carried out.
Description
Citation
PAVELKOVÁ, R. Využití nanočástic a nanovláken s aktivní složkou pro kosmetické aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-18
Defence
Veselý – jak bylo stanoveno SPF Zmeškal – rozdělení distribuce částic
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO