Indukční ohřev pro malé aplikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi realizací indukčních pecí určených pro malé aplikace. Jsou zde uvedeny teoretické podklady nezbytné pro návrh indukčních zařízení a principy, na kterých je založen indukční ohřev. V práci je popsán rezonanční obvod jakožto hlavní část zařízení indukčního ohřevu a dále jsou představeny obvyklá provedení řídících a silových obvodů. Jsou také zmíněny způsoby jak ladit pracovní frekvenci pro získání vyšší efektivity. Součástí práce je ověření funkčnosti na modelu indukční pece, změření parametrů a účinnosti. V příloze se nachází laboratorní návod pro měření s indukční pecí v laboratořích.
This bachelor’s thesis covers the topic of induction heat and possible solutions for small applications. There is theoretical knowledge needed for design of an induction device and also principles of induction heat. In the thesis, there is described resonant circuit, which is the main part of induction heating device. Furthermore, usual interpretations of driver and power circuits are analyzed. This work describes different ways how to adjust operating frequency to achieve better results. This thesis also includes verification of functionality of such a device, measurement of operating parameters and efficiency. Instructions for laboratory exercise dealing with induction device are attached in the appendix.
Description
Citation
HRBÁČ, L. Indukční ohřev pro malé aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen) Ing. Jiří Potěšil (člen)
Date of acceptance
2015-06-11
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací na téma „Indukční ohřev pro malé aplikace“. Student odpověděl na otázky oponenta a vedoucího práce. Doplňující otázku položil Ing. Krbal na téma princip činnosti napájecího obvodu regulace indukční desky a pece. Na tuto otázku student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO