Daňové a právní dopady přeshraniční fúze obchodních společností

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Diplomová práce se zabývá charakteristikou přeshraničních fúzí, především z právního a daňového pohledu. První část definuje základní pojmy a legislativní úpravu, která souvisí s přeshraniční fúzí. Druhá část se zabývá analýzou všech přeshraničních fúzí, na kterých se podílely české společnosti. Třetí část pojímá o vybraných státech z hlediska daňových systémů. Z uvedených států je vybrán nejvýhodnější daňový systém pro české podniky zvažující přeshraniční fúzi.
This master thesis deals with the characteristics of cross-border mergers, particularly from a legal and tax perspective. The first part defines the basic concepts and legislation, which is related to the cross-border mergers. The second part deals with the analysis of cross-border mergers, in which participated Czech companies. The third part treats the selected states in terms of tax systems. From analyzed states is chosen the most profitable tax system for Czech companies considering cross-border merger.
Description
Citation
MIKULOVÁ, M. Daňové a právní dopady přeshraniční fúze obchodních společností [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Účetnictví a finanční řízení podniku
Comittee
prof. Ing. František Freiberg, CSc. (předseda) Ing. Jiří Ficbauer, CSc., MBA (místopředseda) Ing. Pavel Svirák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Žižlavský, Ph.D. (člen) Ing. Markéta Kruntorádová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-17
Defence
Otázky vedoucího - JUDr. Ing. Jan Kopřiva, Ph.D.: Jaký je rozdíl mezi fúzí a akvizicí? - zodpovězeno Jaké jsou hlavní motivy pro přeshraniční fúze? - zodpovězeno Jaký postoj zaujímá EU k přeshraničním fúzím? - zodpovězeno Otázky oponenta - JUDr. Soňa Vonková: Do kdy se podává daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob podle aktuálních právních předpisů za období předcházející rozhodnému dni fúze (není-li tento rozhodný den prvním dnem kalendářního nebo hospodářského roku)? - zodpovězeno Jaký trend četnosti přeshraničních fúzí lze v následujících letech očekávat a proč? - zodpovězeno Ing. Pavel Svirák, Ph.D.: Jaký je časový horizont plánování fúze? - zodpovězeno Co je to skutečné místo daňového plnění? - zodpovězeno prof. Ing. František Freiberg, Csc.: V čem je nevýhoda akvizice oproti fúzi? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO