Analýza proudění z vyústky osobního vozu s využitím termoanemometrické sondy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V diplomové práci jsou shrnuty základní poznatky o možnosti měření rychlosti proudění vzduchu a následně představena testovací trať pro automobilové vyústky, měřený objekt a uspořádání trati s různými komponenty. Metodou měření rychlostního pole je žárová anemometrie, a jsou proměřeny rychlostní profily v potrubí jako vstupy CFD simulace a 4 případy proudění. Jsou popsána kritéria hodnocení kvality vyústek a jejich vyhodnocení pro dané případy. Nadstavba práce je CFD simulace a porovnání výsledků mezi experimentem a simulací. V závěru jsou vyhodnoceny nejistoty měření a určení průtoku tratí, řešené problémy a také návrhy pro další práci a vylepšení. Vizualizační a vyhodnocovací program vytvořený v prostředí MATLAB umožňuje jednoduché zobrazení dat získaných metodou CTA, které poslouží k dalšímu posuzování kvality ofukovačů.
In this master’s thesis there are summarized fundamental findings about air flow velocity measurements and afterwards introduced the measuring track for automobile car vents, measured object and track arrangement and all used components. Velocity field measurement method is how wire anemometry, and apart from 4 main cases measurements of free air jet, there are velocity profiles in piping measured as an input for CFD simulation. Air vent evaluation criteria are described and their assessment is done for specified cases. Further, there is a CFD simulation presented with comparison to experimental data. Uncertainty of flow rate measured and flow rate setting is determined. Improvement points and encountered issues are presented. Visualization and evaluation program coded in MATLAB environment enables easy data display of CTA results and will serve further vent quality assessment.
Description
Citation
ŠEDA, L. Analýza proudění z vyústky osobního vozu s využitím termoanemometrické sondy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Eva Janotková, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Kavička, CSc. (člen) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kratochvíl, CSc. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-24
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta. prof. Pavelek vznesl dotaz na počet a rozteče použitých měřicích bodů. doc. Janotková se zeptala, zda byl výtok z vyústky měřen do volného prostoru.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO