Analýza bimetalové spouště

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá tepelnou spouští v elektrických samočinných spínacích přístrojích. První část práce slouží jako podklad pro návrh bimetalového prvku v tepelné nadproudové spoušti spínacího přístroje. Uvádí parametry a výpočtové vztahy nutné k návrhu bimetalu. Práce dále popisuje princip tepelné spouště a možná konstrukční řešení. Hlavní část je věnována analytickému návrhu tepelné spouště v kompaktním jističi pro zadaný typ bimetalu a požadované pracovní charakteristiky a následnému ověření vypracovaného návrhu měřením. Jedná se zejména o měření závislosti průhybu a síly na oteplení. V následující části byl vytvořen numerický model chování bimetalu, na kterém byla provedena simulace průhybu. V závěru práce je provedeno porovnání výsledků získaných z analytického návrhu s výsledky získanými měřením a simulací.
This master‘s thesis deals with the thermal overload trip unit in automatically operated electrical switching devices. The first part of this thesis serves as a basis for a design of thermostatic bimetal element in electrical switching device. The thesis presents important parameters and calculation principles needed for the design of bimetal element. The thesis further describes the operating principle of thermal trip unit and its possible design solutions. The main part is devoted to analytical calculation and measurement of specific thermostatic bimetal type contained in thermal trip unit of molded case circuit breaker. It is measurement of force and deflection, depending on temperature change. In the next part a numerical model of the bimetallic strip was created and its deflection was simulated. The analytical results are compared with the measured and simulated results at the end of the thesis.
Description
Citation
ZELENKA, M. Analýza bimetalové spouště [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-09
Defence
Diplomant obhajoval svoji diplomovou práci na téma: "Analýza bimetalové spouště“. Práci se diplomantovi obhájit podařila i se všemi otázkami oponenta. Na dodatečné otázky zkušební komise odpověděl správně a komise s jeho odpověďmi byla spokojena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO