Využití mikroskopu k diagnostice struktury materiálu a poruch u el. zařízení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je popsat možnosti využití mikroskopu pro dokumentaci vad a inovací elektrických strojů. Použil jsem elektronový mikroskop pro zdokumentování uhlíkových kartáčů a nanomateriálů pro možnou inovaci kluzného kontaktu. Využití mikroskopů nám dává detailnější informace o struktuře materiálů, v místech největšího namáhání elektrického stroje. Na základě zjištěných údajů, lze pokračovat v analýze a inovaci uhlíkového kartáče.
The goal of this thesis is to describe the possibility of using a microscope for documentation defects and innovation of electrical machines. I used an electron microscope to document carbon brushes and nanomaterials for possible upgrade of the sliding contact. Use microscopes gives us detailed information about the structure of materials, at the largest stress of the electrical machine. Based on the collected data can be further analyzed and innovation of the carbon brush.
Description
Citation
CVAK, J. Využití mikroskopu k diagnostice struktury materiálu a poruch u el. zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Petr Dohnal, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Wolf (člen)
Date of acceptance
2015-06-10
Defence
Student byl při prezentaci své diplomové práce mírně nervózní, jeho výklad byl však srozumitelný. Otázky oponenta a komise byly jistě zodpovězeny. Je vidět, že se student v dané problematice velice dobře vyzná.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO