Vývoj nových osových nástrojů s břity z různých řezných materiálů na definovaných průměrech pro obrábění přesných a velmi přesných děr

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V úvodní části práce jsou uvedeny definice základních parametrů přesnosti, kvality obrobeného povrchu a požadavků na přesnost děr. Dále práce obsahuje popis výstružníků a vrtáků podle technologických, materiálových, geometrických a konstrukčních aspektů. Následně je v práci popsán sortiment největších výrobců vrtáků a výstružníků se zaměřením na kombinaci různých řezných materiálu. V praktické části je zpracován vývoj velmi přesného vrtáku, který využívá výhod kombinace dvou řezných materiálů a to slinutého karbidu a cermetu.
The first part of work provides definition of basic parameters of accuracy, quality of machined surface and accuracy requirements for the holes. Further work includes a description of the reamers and drills according to the technological, material, geometrical and structural aspects. Subsequently is described range of the largest drills and reamers manufacturers, focusing on a combination of different cutting materials. The practical part contains the development of high-precision drill, which takes advantages of combining two following cutting materials hard metal and cermet.
Description
Citation
DOSTÁL, M. Vývoj nových osových nástrojů s břity z různých řezných materiálů na definovaných průměrech pro obrábění přesných a velmi přesných děr [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Prokop, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Bach, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Karel Kouřil, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kužela, CSc. (člen) Ing. Karel Osička, Ph.D. (člen) Ing. Karel Němec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Vyjmenujte způsoby pájení, vlastnosti pájek a především omezení použití pájek na povlakované nástroje. Rozeberte problematiku hlubokého vrtání, stroje, nástroje, řezné podmínky a především přípravu polotovaru pro vrtání (pilotovací otvory,…). Vyjádřete svůj názor na použití rychlořezných ocelí pro vámi navrhovaný nástroj? Popište výrobu rychlořezných ocelí práškovou metalurgií? Napište vztahy pro výpočet řezné a posuvové rychlosti? Z hlediska konstrukce má ještě nějaké výhody vyjma zmiňované? Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO