Napájecí zdroj elektrostatického odlučovače

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na seznámení s problematikou napájení elektrických odlučovačů. Vzhledem k doposud dominantnímu postavení jednofázových transformátorů pracujících na síťové frekvenci 50 Hz řízených tyristory, se práce zaměřuje právě na tyto zdroje. První část popisuje princip elektrického odlučování a popis vlastního elektrického odlučovače. Na to navazuje stručné seznámení s teorií návrhu elektrického odlučovače. Dále se práce zabývá popisem zdroje velmi vysokého napětí, který je rozdělen na transformátor s usměrňovačem a řídící skříň se silovými obvody a obvody zajišťujícími řízení dodávaného výkonu transformátorem. Je také stručně popsán systém řízení zdroje vvn při různých provozních stavech. V poslední části je proveden návrh chlazení rozvaděče včetně tyristorů a návrh silového vedení řídící skříně zdroje, přívodního vedení a vedení k transformátoru.
The diploma thesis focuses on the problems of electric power precipitators. Due to their current dominant position, the work concentrates on the sources of single phase transformers operating at the frequency of 50 Hz controlled by thyristors. The first part describes the electrostatic precipitator and its principle. This is followed by a brief insight into the proposal for an electrostatic precipitator. The work also explains the high voltage source that is divided into a transformer with a rectifier and into a control box with power circuits and control circuits that provide the power supplied by a transformer. The work also offers an explanation of the HV source system that operates at different conditions. The last part suggests a proposal for cooling cabinet including thyristors, for power line control box resources, for a supply line and a line to the transformer.
Description
Citation
BROĎÁK, K. Napájecí zdroj elektrostatického odlučovače [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Petr Dohnal, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Wolf (člen)
Date of acceptance
2015-06-10
Defence
Student stručně a srozumitelně prezentoval svoji práci. Otázky členů komise byly zodpovězeny. Jeho vystupování působilo poněkud nejistě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO