Termoelektrické generátory a jejich využití ve spojení s obnovitelnými zdroji energie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá principem přeměny tepelné energie na elektrickou pomocí termoelektrického generátoru. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část a experimentální měření. V teoretické části jsou popsány jednotlivé termoelektrické jevy, vlastnosti jednotlivých materiálů používaných pro výrobu, jejich elektrické vlastnosti a konstrukce. Dále je zde pozornost věnována v současnosti nabízeným systémům. V praktické části je pak obsažen návrh zařízení pro nabíjení mobilního telefonu pomocí termoelektrických generátorů a následuje zpracování naměřených hodnot.
This work revolves around the principle of thermoenergy transforming into electrical energy by using a thermoelectrical generator. It is divided into these sections – theoretical, practical and experimental measurement. In the theoretical section, each thermoelectrical phenomenon is described, the properties of various materials used for production are listed, including their electrical properties and constructions. Then the attention switches to the currently available systems. The practical section includes a design for a device, which purpose is to recharge a mobile phone by using thermoelectric generators, and that section is followed by the elaboration of the measured values.
Description
Citation
BAJGL, T. Termoelektrické generátory a jejich využití ve spojení s obnovitelnými zdroji energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen) Ing. Jiří Potěšil (člen)
Date of acceptance
2015-06-11
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací na téma „Termoelektrické generátory a jejich využití ve spojení s obnovitelnými zdroji energie“ a prezentoval experimentální zařízení. Student odpověděl na otázky oponenta a vedoucího práce, souhlasil s vytýkanými body týkající se nízké kvality obrázků, zpracování grafů a nepřesně uvedených vzorců. Doplňující otázky ohledně vlastností dostupných termoelektrických článků a praktického využití zařízení v praxi, položil Ing. Krbal. Doplňující otázku ohledně využití termoelektrických zařízení v otopné soustavě položil Ing. Kohout. Na tuto otázku student neodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO