Analýza tokových vlastností kostních cementů během tvrdnutí.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V dnešní době se chirurgové zajímají o vliv viskozity kostních cementů na jejich penetraci do kosti při úplné kostní náhradě. Penetrace cementu závisí na jeho viskozitě, času vsunutí protézy, době tvrdnutí, atd. Viskozita je určena chemickým složením, teplotou a poměrem monomeru a prášku. V této práci bude porovnávána viskozita a penetrace vysoko- a nízko- viskózních cementů. Viskozita bude měřena dvěma modely. V prvním modelu je hrot s konstantní rychlostí vtlačován do cementu. V druhém modelu je cement vytlačován z kapiláry konst. rychlostí. Penetrace cementu po vstříknutí do kosti bude měřena pomocí rentgenu.
Nowadays surgeons concern of the effect of viscosity of cement on cement penetration in the total joint replacement. Cement penetration depend on cement viscosity, prosthesis insertion time, cement curing time etc. The viscosity of bone cements is determined by the chemical composition, the temperature and the powder to monomer ratio. In this study will compaired viscosity and penetration into the bone of high and low viscosity cements. Viscosity will measured by two models. In first model the rod is insered in the cement with constant speed. In second model the cement is injected out from a syringe with constant speed. Cement penetration after injection into the bone will be measured by X-ray.
Description
Citation
ZEZULA, M. Analýza tokových vlastností kostních cementů během tvrdnutí. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-09
Defence
Diplomant zpracoval svou diplomovou práci v průběhu stáže v rámci pragramu Erasmus na univerzitě ve švédském Lundu. Práce se zabývá srovnáním reologických a zpracovatelských vlastností komerčních kostních cementů na bázi PMMA. Prezentace práce napsané ve velmi dobré angličtině byla jasná a po formální i obsahové stránce splnila požadavky na diplomovou práci. Na dotazy oponenta i členů komise odpověděl diplomant správně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO