Pěchovací zkouška a její význam pro praxi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Studie byla zaměřena na ověření správnosti vyhodnocení pěchovacích zkoušek. Experimenty probíhaly na válcových vzorcích z oceli 16 231.3 opatřených pevným mazivem Delta 144. Srovnávaly se výstupní hodnoty, které byly zaznamenány klasickým způsobem pomocí liniového zapisovače a zesilovače na lisu CZR 600, s výsledky zpracované měřícím modulem a programem fy.Dewesoft. Pro následné ověření výsledků se pěchovala poslední skupina vzorků v univerzálním stroji ZD 40, který byl napojen na řídící jednotku a data zpracovával program M-TEST. Z vykreslených pracovních průběhů a křivek přetvárných odporů lze usoudit, že liniový zapisovač a zesilovač se dá efektivně inovovat měřícím modulem a programem.
This thesis was aimed at verifying the accuracy of the evaluation of upsetting test. Experiments were carried out on cylindrical samples of steel 16 231.3 with solid lubricant Delta 144. Comparing the output values that were recorded classical way through the liner recorder and amplifier at press CZR 600. The Results have been processed using measuring module and program made by company Dewesoft. Last trio of samples was tested by upsetting test in a universal machine ZD 40, which was connected to the control unit and the data was processed by M-TEST program. From the plotted working curves and curves deformational resistance can be concluded that a liner recorder and amplifier can be effectively innovated by measuring module and by program.
Description
Citation
ZAPLETALOVÁ, M. Pěchovací zkouška a její význam pro praxi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) prof. Ing. Radko Samek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (člen) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-24
Defence
Studentka představila komisi svou práci, její výstupy a závěry a zodpověděla otázky oponenta. Dále byly studentce položeny následující dotazy: 1. Čím si vysvětlujete odchylky v počátečních hodnotách ve srovnání zaznamenávání hodnot pomocí zapisovače a stroje ZD40? 2. Za jakých předpokladů lze použít, v práci uvedený, vztah pro výpočet střední rychlosti deformace? 3. Jaké metody snížení tření na čelech vzorku znáte? 4. Byla zjišťována tvrdost zkušebních vzorků před zkouškami? 5. Za jakých teplot byly zkoušky prováděny?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO