Realizace matematického modelu cirkulace vzduchu formou elektronického obvodu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato semestrální práce se zabývá implementací matematického modelu známého jako modifikovaný Lorenzův systém, a to formou elektronického obvodu se soustředěnými parametry. Dynamický systém je autonomní, deterministický a je popsán soustavou tří obyčejných diferenciálních rovnic prvního řádu. Cílem je dosažení tří různých realizací, z nichž každá má specifické vlastnosti. V prvním případě se jedná o kanonickou realizace ve smyslu integrátorového blokového schématu a interní parametry systému jsou nastavovány třemi potenciometry. Druhé zapojení představuje modifikaci směrem k nezávislému nastavování všech parametrů systému a tím k možnosti sledování vlivu těchto parametrů na dynamickou evoluci řešení modelu. Poslední obvod, na rozdíl od obou předchozích, pracuje v čistě proudovém režimu.
This semester work deals with implementation of the mathematical model known as modified Lorenz system as an electronic circuit with lumped parameters. Dynamical system is autonomous, deterministic and is described by a set of first-order ordinary differential equations. Our aim is to derive three different circuitry realizations each having specific properties. In the first case realization is canonical in the sense of the integrator block conception where the internal system parameters are adjusted by three potentiometers. Second realization represents modification towards independent adjustment of all four system parameters and, consequently, to tracing dynamical evolution of model solution. Last oscillator, on the contrary to previous circuits, work in current mode rather than voltage regime.
Description
Citation
BÜRGER, D. Realizace matematického modelu cirkulace vzduchu formou elektronického obvodu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Jarmila Dědková, CSc. (předseda) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (člen) prof. Ing. Otakar Wilfert, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Blumenstein, Ph.D. (člen) Ing. Josef Vochyán, Ph.D. (člen) Ing. Elena Cocherová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Student částečně odpovídá na otázky vedoucího a oponenta práce. Student odpovídá na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO