Modelování izocentricky fokusovaného gama záření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá problematikou modelování izocentricky fokusovaného gama záření. Tento princip je využíván v radioterapeutickém zařízení zvaném Leksellův gama nůž pro léčbu nitrolebečních nádorových onemocnění. Vzhledem k teoretickým poznatkům získaných studiem tohoto přístroje navrhuje práce použití analytické geometrie pro vytvoření matematického modelu pro výpočet intenzity v ozařované oblasti. Pro tento model byl vytvořen demonstrační program Leksell_xvecer08 v programovém prostředí aplikace MatLab, který umožňuje uživateli měnit různé vstupní parametry a vytvořit tak obrázek rozložení dávky v cílové měřené oblasti.
This project deals with the issue of simulation of dose irradiation. This principle is used in a radiotherapeutic device known as a Leksell Gamma Knife for the treatment of intracranial tumours. With regard to the theoretical observations obtained by studying this device, the project suggests the use of analytical geometry for the creation of a mathematical model for calculation of the intensity in the rayed area. A demonstration program Leksell_xvecer08 has been created for this model in a MatLab software background, which enables the user to change various input arguments and simulate a picture of the dosage spread in the target scanned areas.
Description
Citation
VEČEŘA, P. Modelování izocentricky fokusovaného gama záření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (člen) Ing. Vlastimil Václavík (člen) Ing. Robert Vích, DrSc. (člen) Ing. Ota Gotfrýd, CSc. (člen) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (člen) prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-09
Defence
Referát diplomanta: Diplomant referoval o své diplomové práci cca.10min. Prezentaci měl připravenou přehledně a jeho přednes byl zajímavý. Čtení posudků: Vedoucí diplomové práce navrhuje ve svém posudku známku A/92b. Oponent navrhuje A/90b. Oponent práce nemá žádné otázky. Rozprava: Otázka Ing. Václavík " Proč používáte kartézský souřadnicový systém?" : Student odpověděl s porozumněním. Otázka Ing. Schwarz " Umí váš SW pracovat i v 3D prostoru? Umí se program zaměřit i na větší popřípadě více ohnisek?" : Student odpověděl s porozumněním. Otázka doc. Rozman " Vy počítáte dávku pouze v jednom místě? Je to vhodné? Jaké jsou maximální možné dávky?" Student odpověděl s porozuměním. Otázka Ing. Gotfrýd "Předpokládáte absolutní rovnoběžnost paprsků. Jak moc se to liší od reálného systému?" Student odpověděl s porozumněním.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO