Zatížení pacientek při mamografických vyšetřeních

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Karcinom prsu představuje závažný epidemiologický problém, na jehož následky zemře každý rok více než 2 000 českých žen. Mamografický screening je jedním z nejrozšířenějších a nejefektivnějších prostředků pro včasné zjištění tohoto onemocnění, je ale nutno uvážit nezanedbatelné riziko spojené s tímto vyšetřením, při kterém se využívá ionizující rentgenové záření. Předložená diplomová práce se zabývá stanovením dávky, kterou vyšetřovaná tkáň absorbovala. Práce obsahuje postup pro měření průměrné dávky v mléčné žláze pomocí fantomu a jsou zde uvedeny výsledky měření na konvenčním a digitálním mamografu. Dále je zde uveden a vyhodnocen soubor dat s expozičními parametry pořízenými během screeningových vyšetření. Pro stanovení dávky je použita také metoda Monte Carlo, v diplomové práci je uveden stručný úvod k metodě, návrh výpočetního modelu v mamografii a výsledky simulace pro stanovení dávky v materiálu.
Breast cancer presents serious epidemiological problem, in result of which die more than 2 000 czech women every year. Screening mammography is one of the most expanded and most effective examinations for early detection of this desease but one has to take into account an inconsiderable risk connected with the procedure based on X-ray ionizing radiation. This diploma thesis deals with evaluation of the dose absorbed by the tissue. It contains the description of evaluation of the average dose in glandular tissue on PMMA phantom, as well as results of the measurements on conventional and digital mammograph. A data file with exposure parameters from mammography screening is included and interpreted. Also the Monte Carlo method was used for the dose evaluation, the thesis contains the brief description of the method, concept of analysis model in mammography and results of simulations.
Description
Citation
POLÁŠKOVÁ, M. Zatížení pacientek při mamografických vyšetřeních [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Ing. Jiří Šimurda, CSc. (člen) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (člen) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) doc. Ing. Jan Münz, CSc. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
1. Studentka prezentovala výsledky své diplomové práce na téma zatížení pacientek při mamografických vyšetřeních. 2. Čtení posudků vedoucího diplomové práce a oponenta. 3. Studentka se vyjádřila k výhradám oponenta. Především k kodnocení dvou použitých dozimetrů, kterým je věnováno celkem 1/2 strany. Dále obhájila použití dvou dozimetrů. Celkové shrnutí zatížení pacientek je uvedeno na straně 41 a 42 a není je tedy nutné hledat v dílčích podkapitolách. 4. Studentka odpověděla na všechny dotazy oponenta. 5. Ing. Halámek. Ozážení digitálního mamografu je větší než u konvenčního, proč? Studentka odpověděla s porozuměním.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO