Studium nanomateriálů pro jejich použití v jaderné energetice a výzkumu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce poskytuje ucelený přehled vlastností jednotlivých nanomateriálů a shrnuje nejnovější poznatky o pokročilých aplikacích ve všech odvětvích jaderné energetiky od konstrukčních materiálů, přes palivo, palivové pokrytí, moderátor neutronů a chladivo až po pokročilé metody detekce ionizujícího záření a jeho přímé využití pro výrobu elektrické energie. Prostor je věnován také uplatnění v bezpečnostních prvcích a systémech jaderných elektráren. Experimentální část práce se zabývá možností použití uhlíkových nanovláken jako aditiva do chladiva jaderného reaktoru typu VVER kvůli celkovému vylepšení tepelných vlastností chladiva. Dosud málo zkoumaná problematika změny neutronové bilance vlivem interakcí s nanočásticemi byla prakticky ověřována na směsi s parafínem ve dvou různých koncentracích a srovnávána s referenčním vzorkem z čistého parafínu.
This bachelor thesis provides a comprehensive overview of the properties of various nanomaterials and summarizes the latest findings and knowledge of advanced applications in all sectors of nuclear power engineering from construction materials through nuclear fuel, fuel cladding, neutron moderator and coolant to the advanced methods for detection of ionizing radiation ad its direct utilization for electricity production. A significant space is devoted to the applications in safety systems of nuclear power plants. The experimental part of the thesis deals with the possibility of using carbon nanofibers as an additive to the coolant in VVER reactor type in order to improve the thermal properties of the coolant. So far a very little examined issues of neutron balance changes due to interaction with nanoparticles was experimentally verified on the paraffin wax mixture of two different concentrations. The comparison with the reference sample of pure paraffin was also made.
Description
Citation
JELÍNEK, M. Studium nanomateriálů pro jejich použití v jaderné energetice a výzkumu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen) Ing. Jiří Potěšil (člen)
Date of acceptance
2015-06-11
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací na téma „Studium nanomateriálů pro jejich použití v jaderné energetice a výzkumu“. Student odpověděl na otázky oponenta a vedoucího práce. Doplňující otázku na téma výroba a bezpečnost nanomateriálů po jadernou energetiku položil doc. Baxant. Na tuto otázku student odpověděl. Doplňující otázku na téma materiály pro výrobu nanočástic položil Ing. Potěšil, i na tuto otázku student dokázal správně reagovat.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO