Zdroje elektrické a tepelné energie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této semestrální práce je seznámení s různými typy zdrojů elektrické energie v České republice. Budu se zabývat elektrárnami, nacházejícími se v ČR a zmíním i elektrárny, které u nás nemají takový potenciál využití jako jinde ve světě. Zhruba třetinové zastoupení mají v ČR jaderné elektrárny, které jsou pro okolní prostředí méně škodlivé než elektrárny tepelné. Je to způsobené tím, že jaderné elektrárny vypouštějí do ovzduší pouze vodní páry z chladicích věží, kdežto komíny tepelných elektráren odcházejí do ovzduší různé škodlivé plyny i přes snahu je co nejvíce zredukovat. Dále už zmíněné tepelné elektrárny, které k výrobě elektrické energie potřebují převážně fosilní paliva, jako jsou černé nebo hnědé uhlí. Některé z těchto elektráren jsou navržené tak, aby mohly spalovat biomasu, jako je například dřevní štěpka, kůra a jiný odpad z dřevozpracujícího průmyslu. Nakonec jsou tu obnovitelné zdroje energie, které se jeví jako nejčistší zdroj elektrické energie. Ovšem tenhle typ má jeden háček: Nelze je stavět všude. Jako příklad uvedu větrnou elektrárnu. Tento typ elektrárny není efektivní postavit tam, kde fouká málo, proto se obvykle staví na výše položených místech.
This thesis deals with different types of electric power sources in the Czech Republic. It describes power plants located in the Czech Republic and also those which do not have such potential of use in the Czech Republic, but are used much more elsewhere in the world. In the Czech republic approximately one third of power plants are nuclear. They are less harmful to the environment than thermal power plants, because they leave out to their surroundings only water vapour from the cooling towers, while thermal ones leave out various harmful gases despite the effort to reduce them as much as possible. Thermal power plants use mostly fossil fuels such as black or brown coal to generace electricity. Some of them are designed to be able to burn biomass, e.g. wood chips, bark or another wood processing industry waste. Finally, renewable energy sources are depicted in this thesis. They appear to be the cleanest source of electricity, but the problem is that this type of power plants cannot be build anywhere. We can take a wind power plant as an example. It is not effective to build it in a windless place and that is why they are build on a higher located places.
Description
Citation
KOSEK, S. Zdroje elektrické a tepelné energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Braciník, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-11
Defence
Student prezentoval bakalářskou práci na téma "Zdroje elektrické a tepelné energie". Komise byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta bakalářské práce. Student následně zodpověděl otázky vedoucího a oponenta, přičemž některé pouze částečně. Doc. Braciník práci vytkl nedostatečný popis současného stavu řešeného objektu a následně i chybějící technologické schéma navrženého systému.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO