Chránění transformátoru rozdílovou ochranou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou chránění výkonového transformátoru a podrobněji se zaměřuje na ochranu rozdílovou. Vysvětluje její princip a blíže seznamuje s nastavením vypínací charakteristiky, přičemž je uveden celý postup jejího výpočtu. Na přístrojích SPAD 346 C a REF542plus, které lze využít pro rozdílové chránění, bylo provedeno měření vypínací charakteristiky a práce v závěru konfrontuje dosažené výsledky z měření na obou ochranách. Otestována byla funkce obou ochran pro případy, kdy se rozdílový proud vyskytuje ve všech fázích, popř. pouze v jedné, a porovnána byla i rychlost vybavení pro případy prudkého nárůstu proudu. Jako testovací zařízení byl použit přístroj OMICRON CMC 256 plus. Výsledky měření jsou zpracovány v tabulkách a grafech, které jsou součástí práce.
This thesis explores power transformer protection and focuses on differential protection. It attempts to explain its principles and operating characteristic settings. The measurement was executed on devices SPAD 346 C and REF542plus, which can be used for differential protection. At the end, there is a comparison of results of operating characteristic measurement on both devices. Their function was tested at different cases, specifically when the differential current occurs in all phases or just one. The thesis includes a comparison of reaction times under fast increase of current. OMICRON CMC 256 plus was used as the test device. The data obtained by the measurement are processed in tables and charts.
Description
Citation
BUKVIŠOVÁ, Z. Chránění transformátoru rozdílovou ochranou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen) Ing. Jiří Potěšil (člen)
Date of acceptance
2015-06-11
Defence
Studentka seznámila komisi se svojí bakalářskou prací na téma „Chránění transformátoru rozdílovou ochranou“. Studentka odpověděla na otázky oponenta a vedoucího práce. Doplňující otázku na téma chyba měření a vliv na výslednou charakteristiku uvedenou v prezentaci položil Ing. Ptáček. Na tuto otázku studentka odpověděla. Doplňující otázku na téma alternativní měření proudu položil Ing. Potěšil. Na tuto otázku studentka neodpověděla. Další doplňující otázku položila doc. Orságová. Na tuto otázku studentka odpověděla samostatně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO