Vliv pracovní polohy světelného zdroje na fotometrické parametry

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce pojednává o vlivu pracovní polohy a okolní teploty na elektrické světelné zdroje. Pro uvedené účely práce obsahuje rozbor světelného záření, popis a princip měření světelných veličin. Dále je v ní uveden princip funkce, konstrukce a parametry světelných zdrojů. Pro každý světelný zdroj je uveden předpokládaný vliv pracovní polohy světelného zdroje a vliv změny okolní teploty na vyzařovaný světelný tok světelných zdrojů. Pro vybrané světelné zdroje je provedeno proměření vlivu pracovní polohy na jejich fotometrické parametry. Výstupy měření jsou porovnány s teoretickými předpoklady. Závěr popisuje doporučení pro provoz světelných zdrojů s ohledem na teoretickou i praktickou část práce.
The theses discusses how operating position and ambient temperature affect electric light sources. For the purposes of this theses, the analysis of light radiation, the description and the principle of taking measurements of light quantities are included. The work also contains the principle of function, construction and parameters of light sources. For each light source a hypothesized impact of the operating position of the light source and the impact of ambient temperature variation on radiated luminous flux are stated. For selected light sources a measurement of the impact of the operating position on the sources’ photometric parameters was taken. The output measurement data are being compared to the theoretical hypotheses. The conclusion of the thesis describes suggested recommendations for the operation of light sources based on both theoretical and practical parts of the thesis.
Description
Citation
ŠŤASTNÝ, J. Vliv pracovní polohy světelného zdroje na fotometrické parametry [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Braciník, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-12
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací na téma: Vliv polohy světelného zdroje na fotometrické parametry. Student odpověděl na otázky oponenta a vedoucího práce. Doplňující otázku položil doc. Braciník. Student ji zodpověděl s pomocí vedoucího.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO