Ovládání elektromotoru zdvižné rampy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem ovládání stejnosměrného elektromotoru pro zdvižnou rampu, který je napájen 12voltovou autobaterií. Je zde popsán výběr řídícího prvku, kde je porovnána vhodnost využití mikrokontroléru a integrovaných logických obvodů pro toto zapojení. Dále práce popisuje výběr senzorů pro snímání polohy rampy, kde jsou porovnávány mechanické spínače, optické snímače a Hallovy sondy. Další část práce se zabývá praktickým návrhem ovládání. Jsou v ní popsány jednotlivé bloky zařízení a jejich funkce. Výsledkem práce je funkční prototyp. V příloze jsou přiloženy schémata, návrhy DPS a plány rozmístění součástek celého zařízení.
This work deals with the design of DC motor control for a hoisting platform which is supplied by the 12 V battery. The selection of control element is described here where suitability of a microcontroler usage and integrated logical circuits for this connection are compared for suitability. It also describes selection of sensors for sensing position of the hoisting platform where the mechanical switches, optical sensors and Hall probe are compared. This work also deals with the practical design of control. Each block of equipment and its function is described in this work. The functional prototype is the result of this work. The schematics, DPS proposal and plans of parts placement of the whole equipment are in the enclosure.
Description
Citation
ŠPÁT, P. Ovládání elektromotoru zdvižné rampy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jaroslav Vrána, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-18
Defence
Proč se doporučuje zapojit k relé, jež je spínáno tranzistorem, paralelně dioda? Jaké byly náklady na realizaci? Srovnejte je s realizací s využitím mikrokontroléru namísto logických obvodů a časovače. Rušení vzniká na obvodě nebo na kontaktech?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO