Emisní normy pro motorová vozidla a měření emisí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce pojednává o problematice emisních norem a měření emisí u soudobých motorových vozidel. V úvodu je čtenář seznámen s důvodem, proč je vlastně nutné tuto problematiku řešit a jaké jsou hlavní nežádoucí složky emisí motorových vozidel. Zmíněny jsou též účinky těchto složek na lidské zdraví a životní prostředí. Výklad pokračuje výpisem již historických a samozřejmě i současných emisních norem, a to jak na území Evropské unie, tak i ve světě. Celý výklad je zakončen přehledem měřících metod, zkoušek a zkušební techniky se zaměřením na emise motorových vozidel.
This bachelor thesis deals with the issue of emission standards and emission measurements with contemporary motor vehicles. Introduction acquaints reader with the reason it is actually necessary to address this issue and what are the main negative components of emissions by motor vehicles. Effects of such components on human health and the environment are also included. List of historic and of course current emission standards both from within the European Union and globally follows. The thesis concludes with an overview of analytic methods, tests and test techniques focused on emissions by motor vehicles.
Description
Citation
NÁHLÍK, T. Emisní normy pro motorová vozidla a měření emisí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-22
Defence
Doc. Štětina se dotázal ke zdravotním vlivům uhlovodíků. Doc. Jaroš se dotázal k optimálnímu poměru paliva a vzduchu a jeho dopadu na emise. Doc. Štětina: Co je největším problémem emisí/znečištění v případě Dieselova motoru?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO