Povrchová úprava ABS součástí po 3D FDM tisku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá povrchovou úpravou plastových součástí vyrobených pomocí FDM technologie a návrhem technologického zařízení pro povrchovou úpravu. V práci jsou popsány základy FDM tisku, v závislosti na provedených experimentech v technologickém zařízení jsou navrhnuty technologické podmínky pro povrchovou úpravu součástí tištěných z ABS plastu. V závěru práce jsou vyčísleny náklady na výrobu technologického zařízení a jeho provoz, taktéž jsou srovnány mechanické vlastnosti, drsnost povrchu a další parametry dílů před a po úpravě.
This master thesis deals with the surface treatment of parts made of plastic produced using FDM technology and design of technological device for surface treatment. The thesis describes FDM principles, according to performed experiments in a technological device there are suggested technological conditions for the surface treatment of parts made of ABS plastic. In the end of the thesis, there are calculated costs of the technological device and its operating costs, also mechanical properties, surface roughness and other specifications from before and after the treatment are compared.
Description
Citation
SVĚTLÍK, D. Povrchová úprava ABS součástí po 3D FDM tisku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Dušan Štekláč, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Anton Humár, CSc. (člen) Ing. Petr Kužela, CSc. (člen) Ing. Jaroslav Jambor, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-22
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jak jste postupoval při kontrole kvality opracování? 2. Jak jste měřil výškové nerovnosti? 3. Kde a jak byla provedena tahová zkouška zkušebních vzorků? 4. K jakému nabytí objemu došlo? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO