Výroba nožů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce rešeršně pojednává o problematice chladných zbraní. První část se věnuje historickému vývoji evropských mečů a z nich vzniklých zbraní. Dále se věnuje materiálovému rozboru a srovnání ocelí používaných na výrobu chladných zbraní. Jejich výrobě různými metodami, kde se i stručně zmiňuje o rozdílu mezi kovanou a vybrušovanou čepelí. Poté jsou zde nastíněny rozdíly mezi různými tvary čepelí a z toho pro ně vyplývající řezné vlastností a použití. Poslední část práce pojednává o geometrii břitu a technice broušení čepelí.
This theses deals with cold weapons topic. The first part describes historical development of European swords and weapons originating from them. Further on the thesis presents material analysis and comparison of steels used for cold weapons production. It also shows different production methods including a brief note about the difference between forged and gringed blade. Then the thesis outlines differences among various blade shapes and how these shapes define their cutting characteristics and usage. The closing part of the thesis deals with blade geometry and grinding technology.
Description
Citation
SUCHÝ, J. Výroba nožů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Podrábský, CSc. (místopředseda) Ing. Karel Osička, Ph.D. (člen) Ing. Roman Kubík, Ph.D. (člen) Ing. Václav Peterka, MBA (člen) Ing. Karel Neužil (člen)
Date of acceptance
2015-06-19
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Co znamená výraz „uhlíková ocel“. 2. Co je to katana? 3. Jaké znáte další metody broušení nožů. 4. Zabýval jste se i výrobou keramickýc nožů? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO