Spolupráce turbodmychadla a spalovacího motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá rozborem problematiky přiřazení turbodmychadla spalovacímu motoru a aspekty jejich vzájemné spolupráce. Vedle metodiky analytického stanovení velikosti potřebného kompresorového a turbínového stupně je zpracován také termodynamický model přeplňovaného jednoválcového motoru, který bude využit k pohonu prototypového monopostu pro soutěž Formula Student. Měřením provozních charakteristik na motorové brzdě byl vytvořen soubor experimentálních dat, jejichž zpracování umožnilo validaci termodynamického modelu a hlubší pochopení procesů probíhajících uvnitř celého systému.
The master’s thesis deals with methods of matching of a turbocharger to a combustion engine and with the analysis of their mutual cooperation. Besides a methodology of analytical determination of the appropriate size for compressor and turbine stage, there was created a thermodynamic model of an engine that is to be used as a means of propulsion for a prototype single-seater for the competition Formula Student. Post processing of real engine data measured on a dyno helped to create a parameter database that could be used for validation of the thermodynamic engine model and for deeper understanding of the system’s internal processes.
Description
Citation
VONDRÁK, A. Spolupráce turbodmychadla a spalovacího motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Stodola, DrSc. (předseda) prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Porteš, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Hinner (člen) Ing. Jiří Kubíček (člen)
Date of acceptance
2015-06-17
Defence
Študent zoznámil odbornú komisiu so svojou diplomovou prácou (zadanie, ciele, riešenie, výsledky a záver). Následne zodpovedal otázky oponenta uvedené v Oponentnom posudku. Ďalšie doplňujúce otázky k diplomovej práci boli: - matematický model priebehu spaľovania v spaľovacej komore. - Okrajové podmienky tepelnej úlohy spaľovacej komory.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO