Jednoválcový dvoudobý motor motocyklu třídy enduro

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá konstrukcí motocyklového dvoudobého spalovacího motoru. Konkrétně se jedná o závodní motor pro třídu Enduro o zdvihovém objemu 250 cm3, upravený pro zástavbu do podvozku s extrémně dlouhou kyvnou vidlicí dle patentu Františka Krňávka. V úvodu jsou stručně popsána pravidla třídy E2 a rozebrána konstrukční řešení pohonných jednotek této třídy. Následuje návrh a výpočet potřebných parametrů motoru. Dále je pozornost věnována detailnímu výpočtu trvanlivosti hlavních ložisek. V další části je podrobně popsána konstrukce klikového mechanizmu, válce, hlavy, výfuku, přívěry a sacího ventilu. Závěr se zabývá zástavbou ostatních částí motoru.
This thesis deals with the construction of two-stroke motorcycle engine. Specifically, the racing engine for the Enduro class with a displacement of 250 cm3, adapted to be mounted in a chassis with extremely long swingarm according to patent of Frantisek Krnavek. The introduction briefly describes the E2 class rules and discussed design powertrain solutions of this class. Following design and calculation of required motor parameters. Further attention is devoted to detailed calculation of main bearings lifespan. The next section describes in detail the construction of the crank mechanism, cylinder head, exhaust pipe, power valve and reed valve. Conclusion deals with location of other engine parts.
Description
Citation
KOTEN, S. Jednoválcový dvoudobý motor motocyklu třídy enduro [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Miroslav Havlíček, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Rudolf Franz, Ph.D. (člen) Ing. Karel Štěpánek (člen) Ing. Marek Slovák (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Diplomant seznámil komisi s průběhem řešení a výsledky své diplomové práce, zodpověděl otázky oponenta a v rámci rozpravy k diplomové práci zodpověděl následující dotazy zkušební komise: Zdá se Vám dosažený součinitel bezpečnosti dostatečně vysoký? Proč máte drážku a pero, když uvažujete přenos momentu pomocí třecích sil? Chodí jehličková ložiska přes hrany vyústění mazacích kanálů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO