Registrace autofluorescenčních obrazů sítnice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Autofluorescenčních obrazů sítnice, které se snímají konfokálním laserovým skenovacím oftalmoskopem (HRA, Heidelberg Retina Angiograph), se využívá k diagnostice glaukomového onemocnění. Glaukom je nemoc, při které dochází k postupnému poškozování zrakových nervů, a to vede ke zhoršování zraku a může dojít až k úplnému oslepnutí. Systémem HRA se získá sada obrazů sítnice, kde každý obraz představuje určitou část sítnice. Z těchto obrazů se pak skládá tzv. kompozitní snímek, který pokrývá snímanou oblast sítnice. V našem případě se jedná o okolí optického disku. V této práci jsou představeny metody registrace obrazů založené na globální podobnostní funkci nebo na detekci významných značek. Významné značky jsou detekovány v místech větvení krevního řečiště.
The autofluorescence images of the retina, which are obtained by laser scanning confocal ophthalmoscope Heidelberg Retina Angiograph (HRA), are used for early glaucoma diagnosis. Glaucoma is caused by gradual damage of the optic nerves, which leads to the failing of eyesight and can even cause its complete loss. HRA system is used to obtain a set of retinal images, where every image represents certain segment of retina. This thesis describes image registration methods for retinal image mosaicing. The tested registration methods are based on the global function of similarity or the landmarks detection. As landmarks, the blood vessel bifurcations are considered.
Description
Citation
ŘÍHA, F. Registrace autofluorescenčních obrazů sítnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (místopředseda) Ing. Karel Jehlička, CSc. (člen) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Cmíral, DrSc. (člen) Ing. Zoltán Szabó, Ph.D. (člen) doc. MUDr. Václav Chaloupka, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Otázka Ing. Szabó: Použitá transformace. Student odpověděl Otázka Ing. Jehlička: Jednotlivé metody zpracování obrazu. Student odpověděl Otázka Ing. Szabó: Nestejný počet detekovaných bodů. Student plně odpověděl. Otázka doc. Drastich: Způsob snímání a jeho dosažitelná prostorová rozlišitelnost. Student odpověděl s pomocí komise?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO