Povrchové kalení litiny výkonovým polovodičovým laserem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá technologií povrchového kalení laserem. K tomuto účelu je používán výkonový polovodičový laser. Povrchové kalení je provedeno na litině ČSN 42 2430, za různých rychlostí laserové hlavy a výkonu laseru. V úvodu teoretické části je pojednáváno o možných způsobech kalení se zaměřením na výhody kalení laserem. Dále jsou zmíněny základní části laseru, typy průmyslových laserů a jejich použití v průmyslu. V poslední části je uveden použitý materiál a metody na vyhodnocení vzorků. V experimentální části jsou popsány použitá zařízení a provedeno vyhodnocení makrostruktury a mikrostruktury a vyhodnocení tvrdosti v závislosti na vzdálenosti od povrchu.
The Master’s thesis deals with the technology of surface hardening by laser. High power diode laser is used for this purpose. Surface hardening is performed on cast iron BS 1452-77, at different speeds laser head and laser power. In introduction, the theoretical part deals with possible ways of hardening focusing on the benefits of laser hardening. There are mentioned basic parts of laser, type industrial lasers and their application in industry. The final part is mentions the using of material and methods used to evaluate samples. The practical part describes the using devices and carries out evaluation macrostructure and microstructure and evaluation of hardness depending on the distance from the surface.
Description
Citation
BEZDĚK, P. Povrchové kalení litiny výkonovým polovodičovým laserem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Evžen Vyplašil, CSc. (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-22
Defence
Diplomant seznámil komisi s průběhem a výsledky zadané DP. Zodpověděl dotazy oponenta a otázky komise. Otázky komise: Proč byla zvolena tak vysoká teplota? Jaká je doporučená teplota pro austenitizaci? Jaké jsou průběhy tvrdosti? K jakému účelu slouží kalená součást?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO