Elektrocentrála s parním motorem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce je zaměřená na návrh a výrobu elektrocentrály poháněné jednočinným pístovým parním motorem. Práce zahrnuje uvedení do dané problematiky parních motorů od historie do současnosti. Jednotlivé součásti parní elektrocentrály jsou nejdříve rozebrány teoreticky. Následně je popsán výrobní postup mechanických a elektrických součástí a jejich možné optimalizace pro daný systém. Součástí práce je také vývoj nových komponentů parní elektrocentrály za účelem zvýšení účinnosti. Je zde pojednáno o možnostech využití získané elektrické energie pro malé aplikace. Výsledkem práce je zprovoznění a proměření celého systému. V závěru pojednává o dosažených výsledcích a možnostech modifikace parních elektrocentrál.
My bachelor thesis is focused on design and production of power generator driven by single-acting piston steam engine. Thesis includes introduction into the issue of steam engines and their history and it describes construction of their individual elements. The next part of the thesis describes manufacturing process of electrical and mechanical components and their optimization for given system. Thesis also includes research and development of new components of the steam engine in order to increase its efficiency and it describes possibilities of using the energy for small applications. The result of the thesis is a measurement and commissioning of the entire system. In conclusion achieved results and options of modification of steam power generators are discussed.
Description
Citation
MARČÍK, S. Elektrocentrála s parním motorem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen) Ing. Jiří Potěšil (člen)
Date of acceptance
2015-06-12
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací na téma Elektrocentrála s parním motorem. S posudkem vedoucího a oponenta práce seznámil komisi vedoucí práce doc. Petr Baxant. Student zodpověděl otázky oponenta. Doplňující otázku položil Ing. Michal Krbal. Otázka se týkala zhoršení vlastností parního pístu. Student problém vysvětlil a dále popsal provoz elektrocentrály s využitím stlačeného vzduchu. Ing. Karel Katovský se zeptal na praktické využití tohoto zařízení. Student uvedl výkon elektrocentrály 300 W. Dále odpovídal na další otázky komise. Otázku týkající se množství provozní látky položila doc. Jaroslava Orságová. Student odpověděl, že tato problematika nebyla testována.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO