Externí kardiostimulátor

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce pojednává o problematice stimulace srdce při použití externího kardiostimulátoru. Tento externí kardiostimulátor se používá pro krátkodobou kardiostimulaci pacienta a slouží k překlenutí období před implantací přístroje. V práci je obsaženo seznámení se základní funkcí srdce a jeho možnými poruchami, které jsou kardiostimulátorem napravovány. Největší část práce byla zaměřena na návrh zapojení externího kardiostimulátoru. V této oblasti se pojednává o možnostech řízení kardiostimulátoru, obvodech pro detekci R-R intervalu, návrhu výstupního obvodu s ohledem na požadované parametry stimulace a napájení kardiostimulátoru. Ověření správné funkce obvodů bylo provedeno pomocí programu PSpice a odzkoušeno na nepájivém poli.
This master´s thesis deals with the problem of heart stimulation by using external pacemaker. Such external pacemaker is used for a short – time stimulation of patient to overcome the time before the implantation of such apparatus. The master´s thesis informs about the basic function of heart and possible heart disorders which are treated by pacemaker. Great deal of master´s thesis is devoted to the design of external pacemaker wiring. This section describes the possibilities of controlling the pacemaker, circuits for detection R-R interval, a design of output circuit eith regard to required of stimulation and pacemaker feeding. The program Pspice was used to check the functional appropriateness of designed circuits and it was successively simulated in a non - soldering field.
Description
Citation
LANK, P. Externí kardiostimulátor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Dvořák, CSc. (člen) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. (člen) Ing. Zenon Starčuk, CSc. (člen) MUDr. František Horálek (člen)
Date of acceptance
2008-06-09
Defence
Student zodpověděl otázku oponenta. Prof. Holčík: Vyrábí se kardiostimulátor s fixnim kmitočtem? Student odpověděl s pomocí komise. Prof. Holčík: Vysvětlete funkci bloku komparátor s hysterezí. Student odpověděl částečně. 80b.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO