Analýza fonace u pacientů s Parkinsonovou nemocí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá analýzou fonace u pacientů s Parkinsonovou nemocí (PN). Přibližně 90% pacientů s Parkinsonovou nemocí trpí motorickou poruchou řeči nazývanou hypokinetická dysartrie. Je navržen systém pro rozpoznání Parkinsonovy nemoci z řečových signálů a je otestováno několik typů příznaků. Pro klasifikaci je použita česká řečová databáze pacientů s Parkinsonovou nemocí PARCZ. Obsahuje 84 pacientů s PN a 49 zdravých kontrolních řečníků. Výsledky jsou vyhodnoceny dvěma způsoby. Nejprve jsou příznaky analyzovány jednotlivě Spearmanovým korelačním testem, vzájemnou informací a Mann-Whitneyho U testem. Klasifikace je založena na náhodných stromech společně s validací leave-one-out. V druhém kroku je použit algoritmus výběru příznaků SFFS pro dosažení co nejlepšího výsledku klasifikace. Navržený systém je otestován pro jednotlivá pohlaví zvlášť i dohromady. Nejlepší výsledek pro obě pohlaví dohromady vyjadřuje přesnost klasifikace 89,47 %, sensitivita 91,67% a specificita 85,71 %. Výsledky práce ukázaly, že pro analýzu fonace mají největší význam dlouhé realizace vokálů vyslovené s maximální nebo minimální intenzitou (ne šeptem).
This work deals with analysis of phonation in patients with Parkinson’s disease (PD). Approximately 90% of patients with Parkinson’s disease suffer from speech motor dysfunction called hypokinetic dysarthria. System for Parkinson’s disease analysis from speech signals is proposed and several types of features are examined. Czech Parkinson’s speech database called PARCZ is used for classification. This dataset consists of 84 PD patients and 49 healthy controls. Results are evaluated in two ways. Firstly, features are individually analysed by Spearman correlation, mutual information and Mann-Whitney U test. Classification is based on random forests along with leave-one-out validation. Secondly, SFFS algorithm is employed for feature selection in order to get the best classification result. Proposed system is tested for each gender individually and both genders together as well. Best result for both genders together is expressed by accuracy 89,47 %, sensitivity 91,67% and specificity 85,71 %. Results of this work showed that the most important vowel realizations for phonation analysis are sustained vowels pronounced with maximum or minimum intensity (not whispering).
Description
Citation
KOPŘIVA, T. Analýza fonace u pacientů s Parkinsonovou nemocí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Vaněk, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Malenovský, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-11
Defence
Definujte pojmy specificita a sensitivita. V čem spatřujete důvod rozdílů specificity a senzitivity u mužů a žen s Parkinsonovou nemocí?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO