Realizace útoku na maskovaný šifrovací algoritmus

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Šifrovací algoritmy jsou dnes běžně používaným zabezpečovacím prvkem. V některých situacích je algoritmus provozován na speciálním modulu, aby nedocházelo k útokům pomocí internetu. Ovšem i na šifrovací modul může být zaútočeno a to pomocí útoku postranním kanálem. Díky nejrůznějším typům analýz proudových průběhů modulu se tajná data ocitají v nebezpečí. Útoky postranním kanálem využívají především znalosti šifrovacího algoritmu a jednoduché nebo diferenciální proudové analýzy. Diplomová práce se zaměřuje na útok, který by bylo možné uskutečnit diferenciální proudovou analýzou pro data uveřejněná v soutěži DPA Contest. Práce popisuje nejen různé techniky analýz a typy útoků, ale také novou implementaci DPACv4.2, pro kterou zároveň vypracovává korelační analýzu. Na jejím základě je diskutován možný typ útoku pro DPACv4.2.
The cryptographic algorithms are commonly used as a security item today. In some situations, the special device is used to run the cryptographic algorithm, so the data are protected against the attack from the internet. Naturally, the attack can be loaded on the device as well using the side channel attack. The data are under the great danger, because nowadays plenty of power consumption analyses exist. The side channel attack uses knowledge about the cryptographic algoritm and simple or differential analysis. The diploma thesis focuses on the differential power analysis attack for the data published under the DPA contest. This thesis covers different types of analyss and attacks, and describes the new DPACv4.2 implementation. The correlation analysis is presented for the DPACv4.2 and the possible attack is discussed at the conclusion.
Description
Citation
JAKUBÍKOVÁ, R. Realizace útoku na maskovaný šifrovací algoritmus [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Vaculík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Nevlud (člen) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-11
Defence
Na základě výsledků provedené korelační analýzy proudových průběhů, diskutujte možné útoky na kryptografický modul. Jaké existují další možnosti pro nalezení bodů zájmů z proudových průběhů? Z jakého důvodu nebyly tyto možnosti realizovány?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO