Využití paliv z obnovitelných zdrojů a odpadů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předmětem diplomové práce jsou dostupná i potencionální plynná a kapalná alternativní paliva vyrobená z biomasy a odpadů. Práce se zabývá jejich podrobným popisem a srovnáním. V první části práce je uvedeno základní rozdělení týkající se biopaliv a alternativních paliv vyrobených z odpadů. Dále se práce zaměřuje na samotná paliva, jejich vlastnosti, výrobu, použití a dopad na životní prostředí. Poté je popsána legislativa problematiky a paliva jsou srovnána z různých hledisek. Náplní praktické části jsou zkoušky spalování kapalných paliv získaných z odpadních zrojů. Je zde provedena rešerše základních způsobů atomizace kapalných paliv a zpracován plán a průběh zkoušek. Výsledky jsou vyhodnoceny z hlediska vhodnosti použití, kvality spalování a emisních limitů.
The main theme of this thesis is available and potential gaseous and liquid alternative biofuels made from biomass and waste. The thesis deals with their detailed description and comparison. The first part covers the basic distribution of biofuels and alternative fuels made from waste. The main part focuses then on the fuels themselves, their properties, production, use and environmental impact. Furthermore, thesis describes legislative issues and fuels are compared from different perspectives. Practical part includes testing of combustion of liquid fuels taken from waste sources. In the next chapters there is executed overview of basic atomization method of liquid fuels and a plan and running of the testing processed. Evaluation of results is based on point of view of suitability for use, the quality of combustion and emission limits.
Description
Citation
POŘÍZEK, V. Využití paliv z obnovitelných zdrojů a odpadů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
Ing. Pavel Seichter, CSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (místopředseda) Ing. Miloslav Odstrčil, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Radim Puchýř, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-17
Defence
1. Student představil svou DP: - cíle práce - perspektivní technologie výroby alternativních paliv - paliva z odpadů - pyrolýza - zkoušená paliva, porovnání - použitý hořák - výsledky měření - emice CO, NOx - shrnutí zkoušek 2. Tajemník přečetl posudek a dotazy oponenta. 3. Student uspokojivě odpověděl na dotazy oponenta. 4. Členové komise položili dotazy k DP: - Bébar: Přepočítal jste naměřené emise na referenční obsah kyslíku? Proč se naměřené emise musí připočítávar na referenční obsah kyslíku? - Odstrčil: Použil jste pro experiment hořák s upravenou geometrií dle specifických vlasností plaliv? - Vincour: Co si představujete pod pojmem konvenční spalovací zařízení? Máte potvrzeno, že je možné tato spalovací zařízení použít pro uvedená paliva, jak uvádíte v závěru? - Jícha: Proč součástí závěrečných prací bývá rešeršní část? Shrnul jste v práci rešeršní část? Jakým způsobem se v ČR vyrábí bionafta? Jaký je rozdíl mezi homogenním a heterogenním katalyzátorem? 5. Student uspokojivě odpověděl na dotazy členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO