Návrh výroby přední těhlice pro formuli TU Brno Racing

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem výroby přední těhlice pro formuli TU Brno Racing série Dragon 5. Práce navazuje na předchozí činnosti designérského týmu a pracuje s již vytvořeným modelem součásti a stanoveným materiálem. V úvodu je rozebrán vybraný materiál Certal, jeho výroba a vlastnosti. Následuje rozbor materiálů řezných nástrojů a řezných podmínek. Dále je navržena strategie frézování sestávající z analýzy součásti a návrhu řezných podmínek. Prototyp byl vyroben na CNC obráběcím centru MCV 754 QUICK ve firmě BOSCH DIESEL s.r.o. v Jihlavě. V praktické části je proveden rozbor procesu výroby a kritických míst s navržením efektivnějšího procesu. V závěru je provedeno technicko-ekonomické zhodnocení včetně vyčíslení přibližných nákladů na realizaci provedené varianty. Zahrnuty jsou také alternativní možnosti výroby frézováním u jiné firmy nebo na VUT, ale jinými metodami jako 3D tisk a svařování. Výhody a nevýhody navrhovaných metod jsou diskutovány a porovnány z hlediska hrubých nákladů.
This thesis deals with manufacturing process of a front wheel hub carrier prototype for formula TU Brno Racing Dragon 5 series. The paper starts on foregoing work of design team leading to a proposed model and material. Both material and model are investigated form a manufacturing point of view. Cutting conditions and milling strategy are proposed based on final product analysis. Prototype was manufactured on CNC machining centre MCV 754 QUICK in company BOSCH DIESEL s.r.o. in Jihlava. Retrospective analysis of performed manufacturing process and critical risks is provided with a proposal of more effective manufacturing process. In the closure, there is technical-economical evaluation of chosen manufacture done by milling. Alternative manufacturing options including 3D print and welding are compared in technics and costs.
Description
Citation
TORČÍK, V. Návrh výroby přední těhlice pro formuli TU Brno Racing [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (místopředseda) Ing. Jan Strejček, Ph.D., MBA (člen) Ing. Vladimíra Bayerová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Ivan Baránek, CSc. (člen) Ing. Vladimír Maixner, MBA (člen)
Date of acceptance
2015-06-25
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jaký termín spojuje odvětví designu a výroby? 2. Vibrace při obrábění. 3. Jaká povrchová úprava byla provedena po frézování těhlice? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO