Zkušební stanoviště pro měření hluku a vibrací turbodmychadel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá výrobou zkušební stanice pro testování vibrací a hluku turbodmychadel. Teoretická část práce obsahuje shrnutí informací o konstrukci turbodmychadel a základních typech testů, kterým jsou podrobovány. Z důvodu zaměření práce na testování vibrací a hluku, jsou dvě kapitoly teoretické části věnovány shrnutí základních poznatků těchto témat. V praktické části práce je popsán postup vývoje návrhu testovací lavice, včetně ukázky výsledků modální analýzy, pomocí které byla konstrukce optimalizována. Závěrečná část práce se věnuje vývoji softwaru pro zpracování dat, která se na testovací lavici měří.
This master’s thesis contains information about a construction of a turbocharger test stand, which is specialized in vibrations and noise testing. In the theoretical part, there are information about parts of turbochargers and basic division of the tests, which are practiced on them. Because of a specialization in testing of noise and vibrations, there are also chapters about these themes. In the practical part of this master’s thesis, there is a description of the development of the turbocharger test stand I designed. There is also an example of the results of the modal analyses, which were used to improve the construction of the test stand. At the end of this thesis, there is a description of the software, which is used to read and process the data from measuring the components.
Description
Citation
MELICHAR, M. Zkušební stanoviště pro měření hluku a vibrací turbodmychadel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Bauer, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. Radim Dundálek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Koláček (člen) Ing. David Kollhammer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-17
Defence
Student při obhajobě práce zodpovídal následující dotazy: Jaké vlastnosti silentbloků byly zadávány do provedených analýz? Zabýval jste se možnostmi vedení kabeláže k použitým snímačům? Znamená zvětšení výšky uchycení turbodmychadla z 640 mm na 1000 mm nutnost vytvoření nového průrazu ve zdi bezdozvukové komory? Do jakých škodlivých režimů se turbodmychadlo při provozu může dostat? Čím je kompenzováno zvyšování teploty vzduchu po stlačení kompresorem turbodmychadla? Čím je turbodmychadlo chlazeno? Jaký vliv na emise má přeplňování? U jaké směsi dochází k nejkvalitnějšímu spalování?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO