Vliv parametrů svařování na úhlové deformace svaru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce, jejímž úkolem bylo posoudit vliv parametrů svařování na úhlové deformace svaru, je rozdělena do dvou pomyslných částí - na část teoretickou a část experimentální. Teoretická část je věnována řešení příčin vzniku napětí a deformace při svařování, rozboru těchto příčin. Dále jsou zde popsána možná řešení, jak případnému vzniku napětí a deformací předcházet, případně jak postupovat, pokud k deformaci nakonec dojde. Je zde okrajově zmíněn termín metoda svařování MIG/MAG vzhledem k tomu, že i metoda svařování má vliv na případný vznik deformací. Jelikož je práce zaměřena na úhlové deformace, jsou zde teoreticky popsány vývoje této deformace a některé způsoby jejího určení, které jsou poté implementovány i do experimentální části. V té je prakticky zkoumán vliv parametrů svařování na úhlové deformace svaru na jednoduchých svarcích. Naměřené hodnoty z těchto experimentů jsou poté porovnávány s vypočítanými hodnotami z důvodu přesnosti měření a ověření těchto hodnot.
The aim of this thesis is to qualify influence of welding parameters on angular distortion of weld. This thesis is divided into two parts - theoretical part and experimental part. The theoretical part is focused on solving causes of origin of tension and distortion during welding and on analysis of these causes. After the mentioned analysis there are also described solutions, how to prevent the potential origin of distortion and tension or how to proceed when these two phenomenas happen after all. In another section of this thesis there is term mentioned - method of welding MIG/MAG, because welding method is also affecting the origin of distortion and tension. Since this thesis is focused on angular distortion, there are theoretically described processes of this distortion and some methods of its assessment. These assessments are implemented also into the experimental part. In this part is practically examined influence of welding parameters on the angular distortion of weld on simple weldments. The measured values were compared to calculated values because of accuracy of measurement and verification of these values.
Description
Citation
CRLA, T. Vliv parametrů svařování na úhlové deformace svaru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Nesvadba (člen)
Date of acceptance
2015-06-24
Defence
Student seznámil komisi s průběhem a výsledky zadané BP. Zodpověděl dotazy oponenta a otázky komise. Otázky komise: Jak jste měřil úhly při experimentu? Jak se deformuje koutový svar? Proč je neprovařený kořen u svaru austenitické oceli? Jak vysoké jsou hodnoty vnitřních napětí? Jak vypočítáte teplotní roztažnost kovů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO