Rotace kola ve výpočtech externí aerodynamiky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Zámerom tejto diplomovej práce je výskum vplyvu kvality objemovej siete, modelov turbulencie a modelov rotácie kolesa na aerodynamické koeficienty rotujúceho kolesa. Veľká pozornosť je venovaná nezávislosti výsledkov simulácií od detailnosti siete a správnemu modelovaniu medznej vrstvy. Následne je najvhodnejší turbulentný model aplikovaný na výskum vplyvu rotujúceho kolesa na aerodynamický odpor a vztlak na prednej a zadnej náprave osobného automobilu v porovnaní so stacionárnym kolesom.
The aim of the master’s thesis is an investigation of volume mesh quality, turbulent models and models of rotation and their influence on aerodynamic coefficients of rotating wheels. Mesh independence study and near-wall prism layer modelling are also of high importance. Subsequently, the appropriate turbulent model is used for research of wheel rotation on drag and lift on a front and rear axle of the vehicle compared to the stationary case.
Description
Citation
PÁLEŠ, P. Rotace kola ve výpočtech externí aerodynamiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Bauer, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. Radim Dundálek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Koláček (člen) Ing. David Kollhammer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-17
Defence
Student při obhajobě práce zodpovídal následující dotazy: Mění se vliv rotujících kol na aerodynamické vlastnosti vozidla se světlou výškou? Pokud ano, tak jak? Které základní parametry kola ovlivňují celkové aerodynamické charakteristiky vozidla? Jaký má v experimentálním prostředí vliv rotace kol na koeficient aerodynamického odporu? Z jakého důvodu dochází na některých vozech k přetažení karoserie přes zadní kola? Při jakých rychlostech dochází k radiální expanzi pneumatiky o 6 až 8 mm? Jdou požadavky na aerodynamický odpor pneumatiky a na odvod vody proti sobě?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO