Konstrukce mechanismu pro vyvození malého zatížení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem bakalářské práce je provést konstrukční návrh a zhotovení výkresové dokumentace přípravku pro vyvození malých zatížení. Mechanismus se v případě realizace stane součástí laboratorního tribometru konfigurace ball-on-disk v laboratořích ÚK FSI VUT v Brně. V první části práce je provedena kritická rešerše tribologických simulátorů s ohledem na uspořádání testovaných těles a způsob zatěžování. Na základě analýzy uvedených informací jsou následně navrženy čtyři konstrukční varianty. Zvolená finální varianta je dále podrobně popsána, jsou zmíněny její výhody i nevýhody. Zvolené řešení je vypracováno do podoby výkresové dokumentace a elektronických modelů.
The aim of the bachelor’s thesis is to provide a design and full drawing documentation of instrument for applying low loads. In case of realization, the mechanism will be implemented into a ball-on-disc laboratory tribometer, which is used in the laboratory of IMID FME BUT in Brno. The first part of the thesis deals with research study of tribometers considering the configuration of test samples and loading mechanism systems. According to information analysis, four different variants are introduced. The final design is described in detail, including the information about the advantages and disadvantages. This design is developed into technical drawings and electronic models.
Description
Citation
POLNICKÝ, V. Konstrukce mechanismu pro vyvození malého zatížení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jan Brandejs, CSc. (předseda) doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Josef Nevrlý, CSc. (člen) Ing. Jiří Dvořáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Strecker, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO