Studium vlivu velikosti svazku na hloubku prokalení materiálu 42CrMo4 při laserovém kalení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na problematiku povrchového laserového kalení pomocí diskového laseru. V experimentu bylo zakaleno 10 vzorů z oceli 42CrMo4 při měnící se rychlosti kalení a průměru laserového paprsku. V teoretické části jsou zpočátku popsány druhy laserů. Dále metody zpracování tvrdosti povrchu např. druhy kalení a chemicko-tepelné zpracování, následně je popsán použitý materiál. V experimentální části jsou vyhodnoceny snímky makrostruktury, mikrostruktury a porovnány hodnoty tvrdosti jednotlivých vzorků. Dále práce obsahuje technicko-ekonomické zhodnocení a v závěru jsou vyhodnoceny vhodné parametry pro povrchové laserové kalení.
This master thesis is focused on surface hardening by using disk laser. Ten samples made of 42CrMo4 steel were hardened at varying speeds of quenching and diameter of the laser beam. The theoretical part initially describes the types of lasers. Further it describes methods of surface hardness processing such as kinds of hardening and chemical-thermal treatment, followed by description of the used material. Images of macrostructure, microstructure and compared values of hardness of single samples are evaluated in the experimental part. The thesis subsequently contains a technical-economic evaluation. Appropriate parameters for surface laser hardening are evaluated in the conclusion.
Description
Citation
KŘÍŽ, D. Studium vlivu velikosti svazku na hloubku prokalení materiálu 42CrMo4 při laserovém kalení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Evžen Vyplašil, CSc. (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-23
Defence
Diplomant seznámil komisi s průběhem a výsledky zadané DP. Zodpověděl dotazy oponenta a otázky komise. Otázky komise: Jakou doporučujete kalící teplotu? Jaké je ekonomické porovnání na 1 kus? Jak regulujete teplotu na povrchu kalené součásti? Jakou tvrdost požadujete na kuličkovém čroubu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO