Perkutánní elektrogastrografie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem bakalářské práce je seznámení se s fyziologií a patofyziologií gastrointestinálního traktu, s funkčními parametry a s vhodnou diagnostikou. Probrána je problematika přístroje pro perkutánní elektrogastrografii a zároveň je navržen protokol měření pro skupinku dobrovolníků v klidových a zátěžových podmínkách. V teoretické části práce je popsána funkce gastrointestinálního traktu s podrobným rozborem žaludeční myoelektrické aktivity a motility žaludku, a technika záznamu perkutánního elektrogastrogramu s jeho parametry, artefakty a s následnou analýzou dat. V praktické části práce je navržen a zrealizován program v programovém prostředí Matlab pro analýzu EGG záznamu. Dále jsou vyhodnoceny rozdíly v parametrech při klidových a zátěžových podmínkách.
The aim of this thesis is to introduce the physiology and pathophysiology of the gastrointestinal tract, with functional parameters and appropriate diagnostics. The thesis also deals with transcutaneous electrogastrography devices and presents a suggestion of a measurement protocol which would involve a group of volunteers in fasting and postprandial states. The theoretical part describes the function of the gastrointestinal tract, detailing the analysis of gastric myoelectric activity and gastric motility. It also outlines technical and formal aspects of the parameters, artefacts and subsequent data analysis. In the practical part, a program is designed and implemented in the Matlab computing environment for the analysis of EGG recordings. Furthermore, differences between parameters in fasting and postprandial states are evaluated.
Description
Citation
DAVIDOVÁ, L. Perkutánní elektrogastrografie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (předseda) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (člen) prof. MUDr. Aleš Hep, CSc. (člen) Mgr. Martina Raudenská, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Smital, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-17
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: Je možno při analýze elektrogastrografického záznamu použít vlnkovou transformaci? Jaké by byly její výhody a nevýhody oproti v práci použitým metodám frekvenční analýzy? Prof. MUDr. Aleš Hep, CSc. položil otázku: Je korelace mezi pohyblivostí žaludku a elektrogastrografickým záznamem? Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. položil otázku: Detekce dominantí frekvence - která frekvence je dominantí? Byly specifikováni dobrovolníci? Ing. Martin Vítek, Ph.D. položil otázku: Jak jste realizovala použitou pásmovou propust? Jakou měla délku impulzní charakteristika? Studentka odpověděla na otázky oponenta a členů komise. Studentka obhájila bakalářskou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO