Řízené osvětlování a stínění v inteligentním domě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá řízením osvětlení a stínění v inteligentním domě. Řízením osvětlení je myšleno jeho spínání a stmívání. V práci jsou uvedeny možnosti stmívání pro různé druhy světelných zdrojů. Následuje přehled stínící techniky a systémové elektroinstalace, často nazývané jako inteligentní elektroinstalace. Konkrétně se práce zaměřuje na systém Foxtrot od firmy Teco a.s.. V práci jsou popsány jeho senzory a aktory používané pro spínání, stmívání osvětlení a ovládání stínicí techniky. Byla vytvořena nová knihovna funkčních bloků pro řízení osvětlení a stínění pro systém Foxtrot, které nejsou v žádné standardní knihovně. Všechny funkční bloky, které mají využití u řízení osvětlení nebo stínění, včetně těch standardních, jsou zde podrobně popsány.
This bachelor‘s thesis is focused on controlling lighting and shading in a smart house. Lighting control covers switching and dimming mechanisms. This thesis presents dimming options for different types of light sources. Following this is an overview of shading devices and system wiring, often called smart wiring. Specifically, the thesis focuses on the Foxtrot system from Teco a.s.. This work describes the sensors and actuators used for switching, dimming and shading control devices. New library of functional blocks for lighting and shading control for Foxtrot system was created, for they were not included in any standard library. All functional blocks that have use in the control of lighting or shading - including standard ones - are described in this work.
Description
Citation
NOVÁK, M. Řízené osvětlování a stínění v inteligentním domě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Braciník, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-11
Defence
Student prezentoval bakalářskou práci na téma "Řízené osvětlování a stínění v inteligentním domě". Komise byla seznámena s posudky oponenta a vedoucího bakalářské práce. Student zodpověděl otázky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO