Nové metody přípravy protonizovaných aminokyselin a jejich interakce s polyelektrolyty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se zabývá studiem interakcí mezi polysacharidem hyaluronanem (HA) a amfifily. Z předešlého výzkumu reologických vlastností směsí HA - amfifil je zřejmé, že přítomnost karboxylové skupiny na HA a aminoskupiny amfifilu vede k elektrostatickým interakcím mezi těmito látkami. Tento předpoklad vede k možnosti fyzikálně modifikovat HA a následně ho použít jako nový typ nosiče biologicky aktivních látek, např. léčiv. Pro úspěšné použití HA jako nosiče ale musí být systém do určité hodnoty iontové síly stabilní. Pro studium odolnosti interakcí vůči iontové síle byl vybrán vysokomolekulární hyaluronan (1,75 MDa) a jako amfifil byla zvolena aminokyselina lysin. Z výsledků vyplývá, že takto připravený systém se rozpadá již při nízkých koncentracích elektrolytu v roztoku. Interakce tak byly následně posilovány protonizací aminokyselin pomocí kyseliny chlorovodíkové. Výsledky ukazují, že interakce byly posíleny. Však pro negativní vliv chlorných aniontů, byly roztoky protonizovaných aminokyselin lyofilizovány. Takto modifikované interakce mezi HA a amfifily byly podrobeny studiu odolnosti vůči iontové síle roztoku. Pro proces posilování interakcí byl použit lysin, aminokapronová kyselina a arginin jako amfifily. Studium interakcí byla použita reologie a jako doplňková metoda konduktometrie.
This Master thesis investigates the interaction between the polysaccharide sodium hyaluronate (HA) and some amphiphilic molecules. It is known that the presence of the carboxylic group on HA and the aminogroup on the amphiphiles leads to electrostatic interaction between these two compounds. This supposal offers the possibility to physically modify HA and use it as a new type of a carrier of bioactive compounds, for example medicals. However, successful carrier of bioactive compound has to resist a certain value of ionic strength. The high-molecular weights HA (1.75MDa) and amphiphile lysine were chosen for the study of the influence of ionic strength on the system HA – amphiphile. Our results show that system HA – amphiphile system is suppressed even by low concentrate solution of electrolyte. Therefore the system was reinforced by protonation of the aminoacid. The results show, that the interactions were reinforced, nevertheless negative influence of chlorine anions had to be eliminated by lyophilization. The solutions with strengthened system HA – amphiphile were used for the research of ionic strength influence. The amphiphiles lysine, 6 - aminocaproic acid and arginine were selected for this study. The interactions were investigated by means of reometry and conductometry.
Description
Citation
TROJAN, M. Nové metody přípravy protonizovaných aminokyselin a jejich interakce s polyelektrolyty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Čeppan, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Marie Kaplanová, CSc. (člen) doc.Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Kovařík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Kaplanová: tokové křivky studovaných látek Lehocký: v jaké formě jsou chloridy Zmeškal: prokládání křivek B-splajnem
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO