Analýza soustředěných vinutí synchronních motorů s permanentními magnety

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá konstrukcí, principem funkce synchronních strojů s permanentními magnety a analýzou jejich vlastností. V rámci práce je provedeno seznámení se s materiály permanentních magnetů a jejich uspořádání, dále pak konstrukcí motoru, kde jsou rozebrány typy vinutí, konfigurace stroje, typy motorů s permanentními magnety a přehled realizovaných řešení. V další části této práce je proveden analytický výpočet dvou typů motorů se soustředěným vinutím, vytvoření modelů na základě výpočtů v programu FEMM se zaměřením na vznik jejich prostorových harmonických. Dále byl vytvořen model v programu RMxprt a data ze simulací byla srovnána s analytickým výpočtem. Nakonec byl vytvořen model v programu Maxwell, který byl srovnán s výsledky analytického výpočtu a simulace z programu RMxprt. U tohoto modelu byla také vytvořena analýza ztrát v permanentních magnetech.
This thesis deals with the design, principles of permanent magnet synchronous machines and an analysis of their properties. As part of the work is done familiarization with the materials of permanent magnets and their arrangement, as well as construction of the engine where they are discussed types of winding machine configuration, types of motors with permanent magnets and the list of implemented solutions. In the next part of this work is performed analytical calculation of the two types of engines, with concentrated winding, created models based on calculations in FEMM focusing on the creation of spatial harmonics. Further the model in RMxprt and data from the simulations were compared with analytical computation. Finally the model was created in Maxwell and compared with the analytical results of calculation and simulation in RMxprt program. For this model was created analysis of losses in permanent magnets.
Description
Citation
MENOUŠEK, L. Analýza soustředěných vinutí synchronních motorů s permanentními magnety [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Student prezentoval svou bakalářskou práci, kterou vypracoval na téma: Analýza soustředěných vinutí synchronních motorů s permanentními magnety. Student prezentoval návrh motoru v programu FEMM. Ukázal průběhy a harmonické složky magnetické indukce ve vzduchové mezeře daného stroje. Dále prezentoval srovnání modelu stroje v RMXprt a Maxwell. Rovněž ukázal rozložení ztrát v permanentních magnetech. Prezentace vykazuje formální nedostatky: neobsahovala závěr, který by shrnoval prezentovanou práci. Student se při odpovědích na některé otázky v diskuzi zadrhával a působil nejistě. Nicméně na otázky oponenta a komise uspokojivě odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO