Zdroj vysokého napětí pro měření elektrické pevnosti izolantů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá volbou vhodného řešení vysokonapěťového zdroje se stejnosměrným výstupním napětím regulovatelným v rozsahu 0 – 50 kV. Zdroj bude sloužit k testování elektrické pevností izolantů s možností zobrazení napětí, při kterém došlo k průrazu izolantu. Při hodnotách trvalého výstupního proudu do 1 mA je jako vhodné řešení zvolen kaskádní násobič napětí. Ten je napájen spínaným zdrojem s vysokonapěťovým impulzním transformátorem. Měnič používá netradiční jednočinnou topologii, která umožňuje dodávat střídavý proud do násobiče napětí. Jedná se o obvodově jednoduché řešení, ovšem s obtížnější analýzou funkce, která bude v práci detailněji popsána. Zdroj byl úspěšně realizován a otestován. Konstrukce ovšem vykazuje problémy s rušením vlastních obvodů. Po mírném odladění bylo při měření dosaženo žádaných parametrů.
This thesis deals with a choice of proper solution of high votlage source with regulated DC output in range of 0 – 50 kV. Source will be used for testing of electrical insulators, with function of displaying voltage at which breakdown of the insulator occured. Due to low output current up to 1 mA it is possible to use a cascade voltage multiplier as suitable solution. The voltage multiplier is powered by switching-mode power supply with high voltage pulse transformer. The inverter uses single-acting innovative topology that enables a supply of alternating current to the voltage multiplier. This solution is simple, but an analysis of operation is difficult, as will be described in details in this thesis. Realization and testing of the source has been successfully done, but the source had problems with its own EMC. After debugging, requested parameters have been achieved.
Description
Citation
KLEJMA, M. Zdroj vysokého napětí pro měření elektrické pevnosti izolantů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-15
Defence
Student prezentoval svou závěrečnou práci kterou vypracoval na téma: zdroj vysokého napětí pro měření elektrické pevnosti izolantů. Práce byla prezentována logicky a srozumitelně. Bylo popsáno konstrukční řešení zdroje, který rovněž realizoval a oživil. Důležité poznatky vlastní práce byly v závěru prezentace vhodně shrnuty. Na otázky oponenta a komise vhodně odpověděl. Celkově student působí, že se v dané problematice orientuje.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO