Elektrický stroj s axiálním magnetickým tokem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá elektrickými stroji s axiálním magnetickým tokem. Práce je rozdělena na čtyři části. V první části jsou popsány základný druhy konstrukce těchto strojů a jejich základní vlastnosti. V druhé části se práce zabývá návrhem stroje s axiálním magnetickým tokem. Výpočet tohoto stroje je poté ověřen pomocí výpočtu metody konečných prvků v programu Ansys Maxwell. V poslední část práce jsou předchozí výpočty ověřeny praktickým měřením axiálního stroje. Na závěr jsou výsledky analytického výpočtu, simulace a měření porovnány.
This thesis deals with axial flux permanent magnet machines. It is divided into four parts. The first one describes how axial-flux machines can be categorized. It also explains basic construction designs and their properties. Second part focuses on designing axial-flux machine. The analytical calculation of the machine is then checked using finite element method in software Ansys Maxwell. In the last part the calculations are also checked by measurement of an actual axial flux machine. In the summary is a comparison of analytical calculation, simulation and measuring.
Description
Citation
LACINA, D. Elektrický stroj s axiálním magnetickým tokem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Dohnal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Student obhajoval závěrečnou práci na téma Elektrický stroj s axiálním magnetickým tokem. Prezentoval analytický výpočet stroje, jeho vytvořený model v programu Inventor. Pomocí simulací popsal rozložení magnetického pole ve stroji. Prezentoval výsledky simulací a měření, které vzájemně porovnal. Na otázky oponenta odpověděl. V následné diskuzi odpovídal s obtížemi na otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO