Motorky pro zvláštní pohony

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce řeší elektrické motory ve specifických aplikacích. Cílem práce je představení použití elektrických motorů, dále stejnosměrného motoru, motoru se stíněným pólem a následná modernizace stejnosměrných motorů. Zaměřil jsem se především na motory stejnosměrné. Provedl jsem měření na několika motorech firmy APS Světlá nad Sázavou a následně jsem provedl návrh na inovaci stěračového motorku. Inovaci jsem provedl v simulačním programu FEMM, kde se mi podařilo dosáhnout zmenšení motorku při zachování výkonu. Přínosem této práce je především možnost vylepšení malých stejnosměrných motorků a možnost následné spolupráce s firmou APS Světlá nad Sázavou.
This project solves electric motor, which are used in specific drives. The aim is to show you the use of electric motor, then direct current motor, shielded pole motor and subsequent upgrade of direct current motor. I focused mainly on DC motors. I performed measurements on several motors APS Světlá nad Sázavou. Then I conducted a design to upgrade the wiper motor. I conducted innovation in the simulation program FEMM, where I was able to achieve a reduction motorcycle while maintaining performance. Benefit from the work of this enhancement is the possibility of small DC motors and possibility of subsequent cooperation with APS Světlá nad Sázavou.
Description
Citation
MARTINEK, R. Motorky pro zvláštní pohony [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Dohnal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Student obhajoval závěrečnou práci na téma Motorky pro zvláštní pohony. Prezentoval vlastnosti stěračového motorku. Představil výsledky simulací v programu FEMM pro různé typy magnetů u zvoleného typu motorku. Srovnal výsledky simulací inovovaného motorku s původním návrhem. Odpověděl na otázky oponenta. V následné diskuzi nejistě zodpovídal otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO