Optimalizace pohonu zkratovače

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá optimalizací pohonu zkratovače ve vysokonapěťovém rozváděči ve spolupráci s firmou ABB s.r.o, pro kterou je tato práce zpracovávána. V první části se zabývá teoretickým rozborem spínacích přístrojů se zaměřením na bezobloukové spínací přístroje, kam patří i zmiňovaný zkratovač. V dalším textu jsou aktuální informace o teorii elektrických pohonů, které jsou později využité v praktické části. Podrobněji se práce zabývá teorií stejnosměrných strojů zejména motorů s permanentními magnety, jelikož tento druh motoru je použit i v pohonu, který pohání použitý zkratovač. V další části je rozebrán celý pohon a všechny jeho části, několik odstravců je věnováno i výběru druhu optimalizace a zhodnocení současného stavu pohonu se zaměřením na jeho chyby a nedostatky. Jsou popsány parametry současného motoru a převodovek. V praktické části se dá nalézt protokol o zkoušce zkratovače, která proběhla v ABB s.r.o. V poslední části je k dispozici protokol z měření současného stavu nezatíženého pohonu. Jsou podrobně rozebrány a porovnány možnosti optimalizace pohonu. Všechna nabízená řešení byla důkladně konzultována se zástupci a techniky z průmyslových firem.
Objective of this bachelor thesis is optimalisation of shorting device drive located in high voltage switchboard in cooperation with company ABB s.r.o, for which this work is being done. First part is about theoretical analysis of switching devices with focus on switching devices without arc. Mentioned shorting device also belongs to this group. Work continues with current information from the field of electric drives, which are later used in practical part. Thesis contains theory about direct current motors in greater detail, especially group of direct current motors with permanent magnets, because this type of motor is currently used to drive the shorting device . In final part it analyses whole drive and all of its parts, some paragraphs are dedicated to choosing type of optimalisation and evaluation of current drive solution with focus on its errors and problems. Nameplate parameters of current motor and gearboxes are described. In practical part there is protocol about test of shorting device, which took place in ABB s.r.o. In last part you can find results of unloaded drive measurement. Optimalisation options are carefully analysed and compared. All suggested solutions were discussed in detail with representatives and technicians from industrial companies.
Description
Citation
MICHALÍK, M. Optimalizace pohonu zkratovače [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Petr Dohnal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-15
Defence
Student obhajoval závěrečnou práci na téma Optimalizace pohonu zkratovače. Prezentoval strukturu práci, její praktické části. Popsal návrh měřícího pracoviště a měření nezatíženého pohonu. Vysvětlil optimalizaci netradičních převodovek. Popsal optimalizaci motoru. Odpověděl na otázky oponenta včetně praktické ukázky výrobku převodovky typu "cyclo". V následné diskuzi odpověděl na všechny otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO